top of page
  • תמונת הסופר/תצוות נטליקון

סיפור ההצלחה של נטפליקס הוא גם הסיבה מדוע הרבה עסקים לא ישרדו את השנים הבאות | טור אישי


מאת ליאור כהן, מייסד ומנכ"ל נטליקון

איך נטפליקס הפכה מחברת השכרת די וי די בדואר אלקטרוני לענקית סטרימינג בינלאומית? איך ההצלחה של נטפליקס משפיעה בכלל על כל העולם העסקי? למה דווקא הסיבה שהביאה להצלחה של נטפליקס היא גם הסיבה שהרבה עסקים בישראל ובעולם לא ישרדו את העידן הדיגיטלי – ומה אתם יכולים לעשות כדי לשנות את זה לטובת העסק שלכם?


נטפליקס

אין כמעט בית בישראל ובעולם שלא מכיר את ענקית הסטרימינג נטפליקס. החברה, שנכון לחודש ינואר 2019 עומדת על 139 מיליון משתמשים גלובליים והפכה במהירות למלכת הסטרימינג העולמית הבלתי מעורערת, התחילה בכלל כחברת השכרת סרטי די וי די באמצעות הדואר האלקטרוני אי שם בשנת 1997. אבל לפני ההצלחה המסחררת שהגיעה עם הפקות עצמאיות של סדרות אהובות כמו 'בית הקלפים', 'נרקוס' ו-'דברים מוזרים', החברה מצאה את עצמה במשבר עמוק שכמעט הביא לקריסת החברה.


מבלי להיכנס לפרטים הקטנים, נטפליקס ניצלה מלהיגרר למוסך חלקי חילוף של חברות שקרסו, אך ורק בגלל היכולת של הנהלת החברה ללמוד מהטעויות במהירות האפשרית ולהגיב מהר לשינויים. אבל מה היה המהלך המבריק שהפך אותה מחברה לפני קריסה להצלחה המסחררת שהיא היום? התשובה נמצאת במילה אחת – 'דאטה'.


במרוצת השנים נטפליקס אספה הרבה מאוד נתונים (מעתה יקרא 'דאטה') על הלקוחות של החברה. איזה סרטים הם אוהבים לראות, מי השחקנים או הבמאים האהובים עליהם ועוד. במהלך שנת 2011 החברה החליטה לבחון את הדאטה שהיא מחזיקה וכל דאטה אחרת שהיא רק יכלה להשיג לידיה – והכל במטרה ללמוד על המשתמשים שלה.


והיא אכן למדה כמה דברים מעניינים. הדבר הראשון, אנשים מאוד אוהבים סדרות פוליטיות מתוחכמות ובמיוחד סדרה קצרה שנקראה 'בית הקלפים' (מצלצל לכם מוכר?) ששודרה במקור ב-BBC ושהייתה מבוססת על ספר מאת מייקל דובס. הדבר השני שהם למדו היה שאנשים מאוד אוהבים לצפות בסרטים שמככב בהם השחקן קווין ספייסי. והדבר השלישי, שאני אישית מסכים איתו לגמרי - אנשים מאוד אוהבים סרטים של הבמאי דיוויד פינץ'. מה עשתה החברה? פעולת חיבור פשוטה. בעזרת חשבון פשוט החברה חיברה בין שלושת חלקי הפאזל ומאז הכל כבר היסטוריה.



פרנק אנדרווד (קווין ספייסי), בית הקלפים

בתוך 3 שנים, נולדה הסדרה שכולנו מכירים בשם 'בית הקלפים' כהפקה עצמאית של נטפליקס. הסדרה הזו הפכה להיסטריה ברחבי העולם והעלתה את נטפליקס לליגה של הגדולים. סליחה, בעצם לא - לליגה משל עצמה שחברות סטרימינג אחרות רק יכולות לחלום להתקבל אליה. אבל כשחושבים על זה, זה בכלל לא מפליא. מדובר בכלל במתמטיקה מדויקת, משוואה עם שלושה נעלמים ששלושתם היו נתונים מראש וכל מה שנדרש היה הוא לחפש אותם ולחבר הכל ביחד.


כך עשתה נטפליקס גם עם הסדרות שבאו בעקבות בית הקלפים וכך החברה עושה גם כיום. לא פלא שרק כ-30% מהסדרות שמתפרסמות ביתר הרשתות רואות עונה שנייה ויותר בעוד שבנטפליקס מדברים על אחוזים הרבה יותר גבוהים, באזור ה-70%. מדוע? בגלל שנטפליקס יודעת היטב מה הצופים שלה אוהבים לראות והחברים שם למעלה, אלו שדואגים לקבל את כל ההחלטות, דואגים שזה אכן יקרה ומהר.


נטפליקס עושה שימוש יפה בדאטה שלה. החברה מבינה שמידע שווה כוח והם לא מפסיקים לסחוט את הלימון הזה. אמנם נטפליקס היא לא היחידה במשחק. חברות מצליחות אחרות, כמו אמאזון לדוג', גם עושות שימוש מושכל בדאטה שלהם כדי להבין מה הלקוחות שלהם מחפשים ולתת להם בדיוק את זה, אבל מסיבה לא ברורה עסקים רבים ברחבי העולם ובמיוחד בישראל עדיין לא השכילו להבין את הכוח שיש לדאטה. מרבית החברות מחזיקות במאגרי דאטה עצומים והן אפילו לא מודעות לכוח ולאפשרויות שיש בידן.


וזאת גם הסיבה מדוע סיפור ההצלחה של נטפליקס הוא גם הסיבה מדוע מרבית החברות לא יצליחו לשרוד את העידן הדיגיטלי. חברה, כל חברה שהיא, שלא תדע לאסוף דאטה, לנתח אותה ולהשתמש בה כדי לקבל החלטות עסקיות מושכלות, לא תצליח לשרוד בעולם דיגיטלי שבו הכל הופך להיות מדיד יותר, מהיר יותר ואכזרי יותר באופן כללי. היכולת להגיב מהר ולחדש הופכת להיות קשה יותר ויותר ודאטה היא ה-דרך לשלוט בשני פרמטרים אלו.

המידע שחברה יכולה לקבל מהדאטה שלה הוא עצום. מדובר כאן בכוח בלתי נתפש של ידע שיכול לעזור לכל חברה בכל תחום שהוא, להגיע ליותר לקוחות, לשמור על הלקוחות הקיימים מרוצים, לייצר חוויית משתמש/לקוח מדהימה, להבין מה הלקוחות שלה רוצים – ואפילו מה הם עדיין לא יודעים שהם צריכים כרגע אך לא יוכלו לחיות בלעדיו בעתיד.



נטפליקס

הדאטה יכולה להגיע מכמה כיוונים. בין אם מדובר בדאטה פיזית או דיגיטלית שנאספת בתוך הארגון או בין אם דאטה משלימה שנרכשת מגורמים חיצוניים, כל אחת מאלו נותנות זווית אחרת על התמונה המלאה. ולרוב, חיבור נכון של הדאטה מכמה כיוונים שונים יכול להפיק תמונה הרבה יותר ברורה.


ולכן, עליכם לשאול את עצמכם את השאלה הבאה: כמה פעמים רכשתם דאטה רלבנטית ממקורות חיצוניים לצורך הכרה טובה יותר של הלקוחות שלכם והרצונות/צרכים שלהם? אם התשובה היא 'אף פעם' או אם אתם עדיין לא מבינים למה זה כל כך קריטי לעסק שלכם, תיזכרו שוב בסיפור של נטפליקס - ומדוע הסיפור שלהם הוא גם הסיבה שאם לא תתעוררו אתם תמצאו את עצמכם בעוד זמן לא רב בנעליים של נטפליקס מודל 2011 - רק בלי ריד הסטינגס (מנכ"ל נטפליקס שהיה בין אדריכלי המהלך המבריק סביב הדאטה) שיציל אתכם.

172 צפיות0 תגובות
NETLICON-FULL-LOGO-PNG.png
bottom of page